Opening vierde expositie 12 augustus

Van 10 augustus tot en met 16 september exposeren
in Galerie Lytse Skientme
Harm Noordhoorn (grafiek) – Tjabel Klok (keramiek) – Gerda Hulsinga (schilderijen).

Openingsreceptie
zaterdag 12 augustus 16.00-18.00 uur
iedereen is van harte welkom

De Castricumse grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn houdt van het oude grafische ambacht en is gegrepen door de magische wereld van de typografie. Op zijn antieke persen maakt hij ’typografiek’ waarin typografie, boekdrukkunst, fotografie en grafiek samenkomen. In Galerie Lytse Skientme toont hij onder de titel Typische types typografische ‘druksels’, waarin onder meer de kikker in vele gedaanten – van mafkikker tot driftkikker – wordt verbeeld. Zo is te goed zien hoe knap en humoristisch hij oude grafische technieken, materialen en vormen combineert.

Tjabel Klok, uit het Friese Opeinde, maakt keramische objecten. Hij gebruikt primitieve, oud-Mexicaanse en oosterse decoratie- en stooktechnieken op een geheel eigen wijze. In de raku-techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren. Hij gebruikt oude technieken en stookwijzen, maar is ook niet wars van moderne technieken. Dat blijkt uit zijn werk in de naked-raku-techniek, waarin de kleuren vervangen zijn door grafische lijnen en patronen.

Gerda Hulsinga heeft haar atelier in Oentsjerk, waar ze zowel objecten als schilderijen maakt. De schilderijen zijn met acrylverf op doek geschilderd. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit het Friese landschap: de wadden, een haventje, rietland, een dorp aan de horizon of een schuurtje met bomen in een leeg weidelandschap. Aan dat Friese landschap, bij voorkeur in de winter, geeft ze op een speciale manier kleur en vorm. Door haar manier van werken met de primaire kleuren, aangevuld met wit, zwart en gebrande omber en door haar speciale kwastgebruik ontstaat een aparte sfeer.