Rode ratjetoe

In Galerie Lytse Skientme is tot en met december de herfstexpositie Rode Ratjetoe te zien. Op de expositie hangen schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast is er keramiek van Hélène van Dongen, bronswerk van Jean Kamps en wandobjecten van Ber Stekelenburg.

De schilderijen van Brigitte Duin dateren uit diverse periodes. Naast de abstracte landschappen die deze schilderes normaal gesproken maakt, zijn er op deze expositie ook geabstraheerde portretten te zien. Ook maakte de kunstenares een selectie uit de langgerekte (200 x 50 cm) ‘bomenschilderijen’ die ze 2008 maakte. Dat mag best een ratjetoe van schilderijen genoemd worden, al is er ook een element dat alle schilderijen met elkaar verbindt: de kleur rood. Bij het ene schilderij overheerst die kleur, in een ander is rood slechts een detail, maar alles bij elkaar valt de kleur rood in deze expositie bepaald wel op.

Dat komt ook omdat de kleur rood terugkomt in een aantal keramische beelden van de in Frankrijk wonende Hélène van Dongen. Galerie Lytse Skientme heeft een speciale band met deze keramiste die af en toe naar Nederland komt en zo ook in mei een paar gloednieuwe beelden uit Frankrijk naar Koudum bracht. In deze nieuwe beelden experimenteert Van Dongen verder met moderne abstracte vormen die haar creativiteit ten volle tonen. Niet voor niets wordt Hélène van Dongen zowel in Frankrijk als in Nederland geroemd om haar vakmanschap.

De kleur rood ontbreekt in de bronzen beelden van de uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Jean Kamps. Maar Galerie Lytse Skientme toont dit even vakkundige als humoristische werk nu eenmaal met plezier. Daarentegen komt de kleur rood wel terug in een wandobject van Ber Stekelenburg die vorig jaar Noord-Friesland verruilde voor Bretagne. Het metalen object nodigt, mede door de rode stippen die erop zitten, uit tot contemplatie en heet niet voor niets ‘Religious Mind’.

Galerie Lytse Skientme is in deze periode op aanvraag open. Ook tijdens de herfstconcerten op 27 oktober (Theo Stobbe) en 24 november (Stefan van de Sande) is deze expositie te bewonderen. Mail voor een afspraak galerielytseskientme@gmail.com, bel 0514856593 of bel gewoon aan op Hoofdweg 26 in Koudum.