Papier en licht op tweede expositie 2021 in Galerie Lytse Skientme

Vanaf 20 mei is er een nieuwe expositie te zien in Galerie Lytse Skientme die deze keer vier kunstenaars in de spotlight zet. Veel papierwerk is er op de expositie te zien: Elsa Visser toont haar stijlvolle papierkunst, Arnold Niessen zijn sumi-e (inktschilderingen op rijstpapier) en Hanneke van der Baan haar geëngageerde papiercollages. Daarnaast exposeert Allart Okx zijn nieuwe artistieke lichtobjecten.

Elsa Visser studeerde in 1988 af aan de Kampense Kunstacademie Constantijn Huygens, afdeling beeldhouwen. Ze was toen al gefascineerd door papier en ontwierp na haar studie theaterdecors, kostuums en theaterpoppen van papier-maché. Voor haar huidige papierkunst haalt ze inspiratie uit de immense schoonheid en kracht van de natuur. Ze verwondert zich over piepkleine details zoals de nerven in een blad of de sporen van een zwam. De mooie structuren, overlappingen en overgangen in vorm fascineren haar en ze probeert in haar papierwerken iets van haar verwondering op de kijker over te brengen. Daarbij maakt ze graag gebruik van handgeschept papier.

Arnold Niessen (Leiden, 1947) deed de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag eind jaren zestig. Hij specialiseerde zich in het aquarelleren en vond aanvankelijk zijn motieven vooral in het landschap. Sinds 2004 is zijn werk uitsluitend abstract. Vanaf 2013 werkt hij met sumi (zwarte inkt) op rijstpapier. Het flinterdunne papier werkt als vloeipapier. Iedere penseelstreek is absoluut en onherroepelijk en correcties zijn onmogelijk. De warm-zwarte inkt wordt in allerlei gradaties met water verdund en vloeit waar het gaan kan. In een sumi-e (zwarte inkt-schilderij) van Arnold Niessen herkent de kijker vrijwel altijd wel een verstilde beweging. Zoals dichter-classicus Piet Gerbrandy zei: “Arnold Niessen haalt de verte naar zich toe”.

Voor Hanneke van der Baan (Amsterdam, 1947) is creativiteit altijd haar passie geweest, ook tijdens haar werk in de sociale sector. In haar vrije tijd tekende en schilderde ze heel veel, vaak naar model, ook vrije opdrachten. Ze deed diverse teken- en schildersopleidingen bij de Wackers Academie en de Werkschuit. Sinds 2014 maakt ze collages, vaak naar aanleiding van wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Voor haar papiercollages gebruikt ze meestal beeldmateriaal uit tijdschriften, folders en brochures, die gemaakt zijn van mooi gekleurd, glanzend en stevig papier. Ze knipt alles heel precies uit en maak er haar eigen voorstellingen mee.

Allart Okx woont en werkt sinds enkele jaren als kunstenaar in Leeuwarden. Een groot deel van ons bestaan zijn we nogal beklemmend en stressvol bezig met tijd, maar Okx wil op geheel eigen wijze aandacht besteden aan de tijd die er toe doet. Zo kwam hij tot zijn ‘tijdsbeelden’ die de tijd instinctief visueel maken en daarmee misschien wel iets aangenamer. Deze tijdsbeelden zijn aparte ‘klokken’ die met vloeiende kleurveranderingen binnen vaak natuurlijke lijnen de tijd gevoelsmatig aangeven. Via een ingenieus systeem van ledlampjes achter het glas in lood creëert Okx deze verrassende en dynamisch kleurrijke objecten. Op die manier maakt hij volstrekt unieke kunstwerkjes.

De expositie met het werk van Elsa Visser, Arnold Niessen, Hanneke van der Baan en Allart Okx is te zien van 20 mei tot en met 26 juni. Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum, is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. Op andere momenten op afspraak.